Kevät tuo muutoksen infra-alan töihin

PIHATYÖT: Infra-alan yrittäjä valmistautuu kevään monipuolisiin pihahuolto- ja rakennustöihin.

Anna Sairola vaihtaa lumityöt hiekan poistoon ja monipuolisiin pihapalveluihin kevään koittaessa.

Published Last updated

AM Sairola Oy ja kevään työt

  • Keväisin infra-alan yrittäjä Anna Sairola keskittyy hiekoitushiekan poistoon ja pölyämisen vähentämiseen, mikä voi kestää kuukauden.
  • Anna Sairola hoitaa kevään ja kesän aikana monipuolisia pihatyötehtäviä, kuten salaojituksia, sadevesijärjestelmiä ja pihakiveysten korjausta.

This factbox was generated by Labrador AI and proof-read by a journalist.

PUKKILA Keväällä infra-alan yrittäjä Anna Sairolan lumityöt vaihtuvat hiekan putsaamiseen ja monipuolisiin pihojen huolto- ja rakennustöihin.

Pukkilalaisen AM Sairola Oy:n Anna Sairola näkee luultavasti kevään vähän eri silmin kuin me tavalliset tallaajat. Oikeastaan tallaamiseen tämä erilaisuus juuri liittyykin. Sairola huhki koko talven lumitöissä porvoolaisilla pihoilla ja teillä. Työt tehdään tietenkin yöaikaan, kun ihmiset ovat nukkumassa.

Tavoite on, että sitten aamulla työ- ja koulumatkalaiset pääsevät liikkumaan esteettä. Kun kevät sitten koittaa, Sairola poistaa sen, mitä on kylvänyt. Nimittäin hiekoitushiekkaa, jota on kertynyt etenkin tänä talvena ennätysmäärät. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja tiet kuivuvat, alkaa myös hiekoitushiekan pöllyäminen. Ja sehän sapettaa tiellä kulkijaa.

– Infra-alan yrittäjän kevääseen kuuluu hiekan kerääminen pois. Käytämme siinä vettä, jotta pöllyäminen olisi mahdollisimman vähäistä. Tähän työhön voi mennä kuukausikin keväällä, Sairola sanoo.

Ulkonaliikkujan hengitysilman raikastamisen lisäksi keväällä ja kesällä on paljon muutakin hommaa. Toki Sairola edelleen hiekkaakin kärrää, kun roudan runtelemat hiekkatiet ovat menneet kurjaan kuntoon.

– Tuodaan hiekkaa, lanataan ja hoidetaan teiden ylläpitoa, hän kuvailee.

Vaikka kevät on ihanaa aikaa, moni hieman ahdistuu, kun talven jäljiltä paljastuu ties mitä fiksattavaa. Kaikenlaiset huoltotyöt pihoilla ja piha-alueilla hoituvat, kiitos myös Sairolan alihankkijaketjun.

– Keväisin ja kesäisin on hyvin erilaisia toimeksiantoja, ja yrittäjän on tärkeää pystyä vastaamaan mahdollisimman moneen. Se onnistuu oman kaluston ja henkilökunnan avulla, mutta tärkeää on myös hyvä alihankintaketju, Sairola painottaa.

red stem, bird, nature

Sairola kertoo, että keväällä teetetään muun muassa salaojia ja sadevesijärjestelmiä. Etenkin koronan aikaan ja sen jälkeenkin ihmiset ovat alkaneet katsoa pihamaataan uusin silmin. Pihalla on alettu viettää aikaa entistä enemmän, joten pihamaan siisteys ja sen kunnostus kiinnostaa yhä useampia. Silloin saatetaan tarvita apua nurmen tai kasviaidan leikkuussa tai trimmeröinnissä. Pihojen kiveyksiä korjataan ja uusitaan, tai tehdään ihan uutta. Maansiirtoa ja muita pihatöitä tarvitaan myös piharemonteissa tai ihan uuden pihan pohjustamisessa.

– Esimerkiksi uutta taloa rakennettaessa teetetään myös kaikki pihatyöt. Minulta kysytään myös ihan vain mielipidettä. Mitä kannattaa tehdä? Voiko tehdä itse, vai tullaanko tekemään, Sairola sanoo.

Hän pitää erityisesti yksityisten tai julkisten pihojen kukkapenkkien perustamisesta tai pihan muotoilusta. Nurmikkojakin hän hoitaa mielellään.

– Onhan se kiva nähdä kaunista jälkeä työn päättyessä. Ja tietenkin asiakkaan tyytyväisyys on palkitsevaa, Sairola hymyilee.

Monialayrittäjänä hän tekee myös terasseja ja patioita. Välillä vanhoja puretaan tai rakennetaan ihan uutta. Yksi suosikkitöistä on lasten leikkialueiden rakentaminen ja leikkivälineiden kokoaminen. Se ei olekaan ihan niin helppo homma kuin voisi luulla. Se, että leikkivälinen on valmiina leikittäväksi, vaatii monivaiheisen työn ja huolellisen pohjustuksen.

– Teemme myös aikuisten kuntoilualueita, Sairola sanoo.

Kun kesätyöt ovat ohi, pihatyöt saavat taas uuden muodon vuodenajan vaihtuessa. Kesällä työt onnistuvat yleensä säässä kuin säässä, mutta syksyllä vettä voi tulla niin paljon, ettei mikään onnistu maan ollessa liian pehmeää. Syksylläkin Sairola katsoo tarkasti säätietoja. Pihapiirit muuttuvat helposti roskaisen näköisiksi, kun syysmyrskyissä lehdet irtoavat ja oksia putoilee.

– Niitä sitten kerätään ja kärrätään pois, jotta pihat ja tiet pysyisivät puhtaina.

Powered by Labrador CMS