På veien for bilsporten med Labrador

Gründeren, journalisten og redaktøren Simen Næss Hagen trengte et nytt verktøy som gjorde jobben hans lekende lett. Verktøyet heter Labrador CMS.

Simon Næss Hagen på pressesenteret under den norske VM-runden i rallycross i august 2022.

Pågangsmot og arbeidslyst er ikke nok for bilsportjournalisten og Viaplay-kommentator Simen Næss Hagen. Spesielt når målet er å dekke stort og smått innen bilsporten. Han trenger noe som gjør det enkelt å publisere godt innhold.

– Jeg tar bilder, lager en video og skriver korte og lang tekster om det som rører seg innen bilsporten. Så publiserer jeg via Labrador CMS. Og det ser utrolig proft ut, sier Simen Næss Hagen journalist, redaktør og gründer for motorsportnettstedet Parc Fermé.

Han slår fast:

– Å bruke Labrador er et såpass enkelt verktøy at det effektiviserer stoffproduksjonen betraktelig. Da får jeg produsert mye mer innhold på kortere tid enn jeg var i stand til tidligere.

Med Labrador på laget

Det er journalistikken som er viktigst for Næss Hagen, selv om han er gjennomsnittlig mer interessert enn andre journalister i alt det tekniske som befinner mellom journalistikken og det publiserte materialet.

– Interessen min begynte allerede på videregående med valgfag i avisdesign. Jeg elsket å lage gode maler for artikler og forsider, sier han.

Som travel redaktør og journalist er han selvfølgelig også opptatt av et lett forståelig og brukervennlig publiseringsverktøy. Det sparer ham for tid og penger.

– Jeg begynte med det som er vanlig løsninger innen CMS med diverse plug-ins for ulike funksjoner, men jeg ble aldri helt fornøyd, forteller han.

Næss Hagen måtte ha noe som leverte med en gang, uten for mye teknisk styr.

– Etter at jeg så hvordan flere av nettsidene jeg daglig er innom bruker Labrador, ble jeg veldig nysgjerrig på å utforske dette på egenhånd, sier han og legger til:

– Og da fikk jeg muligheten til å teste dette godt selv, før jeg valgte å signere en avtale med Publish Lab. Gjennom testingen ble jeg overbevist. Snart ett år etter overgangen til Labrador er det ingen anger å spore hos meg.

Simen Næss Hagen. Samtale med Formel 1-legenden David Coulthard under den intern bilsportmessa i Birmingham i 2020. Foto: Matt Bishop


Det begynte i Dagbladet

Historien til Labrador begynte lenge før Parc Fermé så dagens lys. Da Dagbladet skulle bytte ut CMS-systemet i 2006, bygget de like godt noe nytt fra bunnen og etablerte selskapet Publish Lab. Dermed var Labrador CMS en realitet.

– Potensialet var for stort til at det kunne forbli en intern løsning for bare ett norsk mediehus. Systemet har vist seg å fungere godt fra enmannsbedrifter til store mediekonsern med flere millioner unike brukere om dagen, sier Allan N. Hansen, som jobber for Publish Lab i Danmark.

I 2013 kom TV 2 i Norge med på eiersiden i Publish Lab. De bruker også Labrador på sine flater for nyheter, sport og underholdning. Labrador vedlikeholdes og oppgraderes kontinuerlig for kundene. Det er skybasert, og leveres som en SaaS-løsning.

– Enklere blir det ikke. Dette er et webbasert system uten komplisert installasjon på brukernes egne maskiner, sier Hansen.

Etter å ha hatt suksess med store kunder som TV 2, Egmont, Aller Media, Dagbladet, brukes nå Labrador CMS av flere hundre nettsteder, og flere tusen journalister. Labrador er nå klar for resten av verden.

– Hva er hemmeligheten bak suksessen med Labrador?

– Det handler om tre ting, sier Hansen og ramser opp:

– Brukervennlighet, brukervennlighet og brukervennlighet.

Han slår fast:

– Vi sier at det må være så lett og intuitivt at det krever minimalt med opplæring. Selve systemet er utviklet av journalister. Labrador brukes også av andre medarbeidere i mediehusene som har behov for å publisere annet innhold enn det redaksjonelle.

– Passer Labrador også for brukere utenfor mediehusene?

– Det er mange store bedrifter som produserer innhold til egne flater og sosiale medier. Enkelte banker og finanskonsern har for eksempel store redaksjoner med innholdsprodusenter. Selv om de ikke lager uavhengig journalistikk, er arbeidsflyten ofte den samme som i mediehusene. Derfor er Labrador også velegnet til deres bruk.

Parc Fermé i samtale med Petter Solberg under den spanske VM-runden i rallycross i 2018. Foto: Øystein Sørensen/ Smaalenenes Avis

Involverer kundene

Siden oppstarten i 2016, har over 200 nettsteder og mediehus tatt i bruk Labrador. Kundelisten vokser stadig.

– Vi har knekt koden for brukervennlighet, spesielt for journalister. Det er vi litt stolte av. Mediehus i Norden og resten av Europa og verden vil ha stor nytte av vår løsning, sier Hansen som legger til:

– Journalister er flinke til å si ifra hvis noe ikke fungerer godt. De hater å gå seg vill i tekniske brukermanualer. De skal ha det enkelt, og grunnen til det er også enkel: De vil bruke mest mulig av tiden til journalistikk.

Hansen trekker også frem kundene som en viktig del av utviklerteamet hos Publish Lab:

– Det har de vært siden dag én. Det var journalister og desksjefer i Dagbladet som stilte seg et enkelt spørsmål: Hvordan gjøre dette så enkelt at det bare er å publisere? Dette er definitivt et system bygget på tanken om: «what you see, is what you get».


Drag and drop

At Publish Lab bruker kundene aktivt for på å forbedre Labrador, synes Næss Hagen både er spennende og en god UX-strategi. Det er brukerne som vet hvor skoen trykker.

– De veldig interessert i å lytte til kundene og hvilke behov vi har. De har stor takhøyde for tilbakemeldinger. Det er veldig bra at de tar oss på alvor og lytter til oss.

– Hva er det beste med Labrador?

– Det er veldig mye drag and drop som gjøre arbeidsflyten effektiv og enkel. Labrador er alltid tilgjengelig skyen. Bruker jeg flere skjermer, ser jeg både hva som skjer i artikkelen og på fronten mens jeg skriver. Systemet er veldig visuelt utformet og lett å bruke, sier Næss Hagen og legger til:

– De fleste journalister jobber via desktop, mens 90 prosent av mediekonsumentene leser nettaviser og artikler på mobilen. At Labrador tilpasser automatisk front og artikkel til mobil, sparer meg for utrolig mye tid og arbeid.

Simen Næss Hagen i samtale med dobbelt Formel 1-verdensmester Mika Häkkinen under et finsk arrangement i 2017. Foto: Morten Larsen

Handler om lidenskap

Drømmen om å drive sitt eget nyhetsnettsted begynte for alvor å ta form romjulen 2016. Lanseringen av Parc Fermé skjedde i januar 2017. Året etter hadde nettstedet 1,9 millioner sidehenvisninger.

– Har du lidenskap og brenner for noe, ser du ikke alle hindringene på veien. Du trekker pusten og bare gir gass, bokstavelig talt, sier han.

Det lille enmanns mediehuset ønsker å vokse på litt lengre sikt.

– Selv om innholdet er begrenset til norsk bilsport og internasjonal bilsport med høy norsk interesse, så finnes det en mulig stor målgruppe i Norden ellers, sier han og forteller at drømmen er flere ansatte:

– Om jeg en vakker dag kommer dit, er umulig å si akkurat nå. Men så vidt meg bekjent er det ingen andre som driver tilsvarende bilsportjournalistikk i nabolandene på samme måte som Parc Fermé. Det hadde vært gøy å knekke den koden, men før den tid kan dekningen av norsk bilsport bli betraktelig bedre enn hva jeg er i stand til på egenhånd.

– Hva betyr Parc Fermé?

– Navnet er tatt fra en viktig del av all bilsport, den tekniske kontrollen før og etter et løp. Direkte oversatt betyr Parc Fermé noe sånt som «lukket park», eller «lukket parkering». Det er et avstengt og sikret område der man kan utføre teknisk kontroll av bilene.